We zijn trots. RIHO Climate Systems bestaat 40 jaar, een bijzonder techniekjubileum waar we graag een moment bij stilstaan. Hoe het ook alweer begon? In dit artikel nemen we u mee terug in de tijd en blikken we samen vooruit.

Vloerverwarmingsoplossingen in eigen huis ontwerpen, fabriceren en door eigen experts laten installeren. Ontzorgen. In oplossingen denken. En: met techniek bijdragen aan een energiezuiniger en comfortabeler binnenklimaat. Het zijn ambities die al meer dan veertig jaar doorklinken in de ondernemingsvisie van RIHO Climate Systems en iets vertellen over de oorspronkelijke vernieuwingsdrang van oprichter Henk Riethorst: De veelzijdigheid van technieken binnen het vakgebied heb ik altijd erg mooi gevonden. Techniek is constant in ontwikkeling.”

Puzzelen aan de keukentafel

Op 15 maart 1984 begon het. Henk Riethorst pakte zijn roestbruine Mitsubishi Galant en reed naar de Kamer van Koophandel in Zutphen waar hij ‘Technisch Bureau Riethorst’ registreerde. Enkele weken ervoor had hij zijn baan als servicemonteur / bedrijfsleider bij een installatiebedrijf opgezegd en een werkruimte in een oude schuur in het dorp De Hoven geregeld, bij zijn vader op het erf. Op de werkbank gereedschappen, lasapparatuur, pompen en ventielen en accessoires. Zijn ondernemersreis, die al snel leidde tot de groothandelsintroductie van de eerste generatie verdelers, was begonnen. De installatiespecialist werd entrepreneur.

 

Foto RIHO schuur in de Hoven bij Zutphen, eerste productie locatie

“Door te pionieren en door te zetten is RIHO Climate Systems waar het nu staat”

Ruim vijf jaar na zijn pensioen doet Henk Riethorst nog altijd graag een rondje door de productiehallen van RIHO Climate Systems in Vorden. Even een praatje maken, kijken of de chauffeurs de bedrijfsbussen juist beladen en zien welke productie de lasrobots draaien. Erna het kopje koffie, boven aan de bar, de korte klets met zoon en opvolger Jurgen. “Door te pionieren en door te zetten is RIHO Climate Systems waar het nu staat. Dat maakt me trots,” zegt Henk Riethorst.

Henk Riethorst, oprichter van Technisch beheer Riethorst (nu RIHO Climate Systems)

Meedenken met klanten en toegevoegde waarde leveren

Jurgen Riethorst, sinds 2012 directeur van RIHO Climate Systems, ziet interesse in innovatieve klimaattechniek als een rode draad in de historie van het Gelderse familiebedrijf. “Mijn vader zag alles, wilde installateurs vooruithelpen. Ik herinner me dat hij soms uren met onderdelen of met een bestektekening in de werkplaats kon puzzelen. Heel vasthoudend en precies.

Daar ben ik natuurlijk mee besmet, hoewel ik eerst andere keuzes wilde maken. Maar toen mijn vader na mijn schoolperiode zei ‘Waarom kom je niet bij mij werken?’, hoefde ik niet lang na te denken. Meewerken in de bouw, in de werkplaats en later met kantoorwerk beviel me. En nog steeds.”

Monteur Vloerverwarming verdelers aan het afmonteren

Vloerverwarmingsspecialist en koelexpert

RIHO Climate Systems is tegenwoordig een gekende vloerverwarmingsspecialist voor kleine en grote bouwprojecten en renovaties, maar draagt ook bij met innovatieve koelconcepten. “Wij doen van oudsher in vloerverwarming, maar hebben ons in de breedte ontwikkeld,” zegt Jurgen Riethorst hierover.

Eind 2023 legde een installatieteam 80 kilometer leidingen aan voor de fameuze Jaap Edenbaan in Amsterdam. De technische ruimte van de schaatsbaan komt in 2025 gereed. En in de Tuinen van Huissen installeerde RIHO Climate Systems onlangs de 15.000ste Multikit thermostaat in een energieneutrale woonwijk.

“Wij leveren totaalconcepten voor verwarmen en koelen, steeds vaker ook circulair en geprefabriceerd”

Het regelen van een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat is het meeste gebaat bij een integrale systeemoplossing, zegt Jurgen Riethorst. “Full service klimaatproducenten, zoals RIHO Climate Systems, leveren alle technische componenten voor verwarmen en koelen, inclusief montage en (na-)regeling. Daar is vooruitgang geboekt.

Bij nieuwbouw, zoals in de woontoren Niko in Eindhoven, maar ook bij allerlei renovatieprojecten levert zo’n concept sneller en beter resultaat. Je werkt met programma’s als Revit samen in een digitale bouwomgeving. Wij ontwikkelen vanuit die omgeving techniekconcepten voor verwarmen en koelen, steeds vaker ook circulair en geprefabriceerd. Dan zit je overal kort op. Dat draagt bij aan het bouwtempo en stelt je in staat strengere milieueisen te halen,” zegt Riethorst.

Klimaatstandaard nieuwbouw en renovatie

Het is mooi om te zoeken naar innovaties waar opdrachtgevers echt iets aan hebben, zoals nu weer met de introductie van de verbeterde LTV-verdeler: een transitieverdeler die de gebruiksduur van een bestaande ketelinstallatie verlengt. De verdeler verhoogt je rendement en geeft je extra tijd om te switchen naar de (hybride) warmtepomp, zegt Jurgen Riethorst.

“Zo proberen we als Gelders familiebedrijf relevant te blijven in de klimaattechniek en onze opdrachtgevers van bestek tot naregeling te ontzorgen. Onze technische kennis en expertise van een warmte- of koudeinrichting maakt daarbij verschil: dat is de kern. Medewerkers zijn kundig en betrokken en begrijpen waar het opdrachtgevers om gaat. Aanpakken is de basis van ons succes. No-nonsense.

We hebben samen met onze partners wel wat bereikt in die veertig jaar. Onze vloerverwarming systemen, zijn standaards in Nederlandse woningbouw en utiliteitsprojecten geworden. Iets om trots op te zijn. Als je een vloerverwarming of verdeler van RIHO hebt weet je dat het goed zit. Solide componenten, flexibel toepasbaar, met een lage faalkans. Daarnaast hebben we wand- en plafondkoeling en betonkernactivatie op de kaart gezet – ook bij renovaties van ziekenhuizen, scholen, kerken, bibliotheken en bij historische monumenten.

“Just-in-time prefabricage is het motto in de bouw” 

Innoveren met prefabricage

Om tegemoet te komen aan de bouwopdracht in Nederland investeert RIHO Climate Systems volop in prefabricage van systemen en producten. In 2024 wordt vlak bij de huidige locatie een distributiemagazijn ontwikkeld om precies op tijd in het bouwproces te leveren wat de installatiepartner nodig heeft. Hier wordt tevens ruimte gemaakt om de productie van prefab klimaatproducten te verhogen.

Jurgen Riethorst: “Prefabricage is het motto in de bouw. Daar willen we in mee. Bouwpartners willen productietijden verkorten en tegelijkertijd hun CO2-uitstoot gedurende projecten verminderen.

Met dat besef wil je productie naar voren halen, alle systemen en producten in geïntegreerde klimaatoplossingen verwerken. Dat verhoogt het tempo en vergemakkelijkt tegelijkertijd het installatieproces.

Voorbeelden? Wij bouwen nu skids voor technische ruimtes waarmee je een technische ruimte veel sneller realiseert. Het is click & go. Dat bespaart installateurs tijd en kosten.

prefab vloerverwarming verdeler

Tja, en dan de toekomst. Hoe ziet die er uit voor RIHO Climate Systems?

“Wij blijven een familiebedrijf, in elkaars succes investeren. Het betekent dat je persoonlijke aandacht hebt voor elkaar, je je best doet zorgen bij opdrachtgevers uit handen te nemen. Onze klanten, klein of groot, zijn het belangrijkste.

Producenten als RIHO Climate Systems worden meer serviceverleners. Dat gaat voorbij aan een goed klimaatsysteem of – product, maar omvat ook je procesbeheer, de reactietijd op vragen of duurzaam verpakkingsmateriaal. Die betrokkenheid bij het werk van opdrachtgevers telt, zorgt voor begrip, bepaalt hoe je samen effectief bent.

RIHO Climate Systems is op zich een klein bedrijf, maar we denken wel in het groot mee, zeg ik weleens. In onze productiehal staan machines waarmee we circulaire snelbouwsystemen voor de grootste bouwprojecten van Nederland produceren, maar ook hoogwaardige leidingen, verdelers en andere techniek ontwikkelen.”

Henk Riethorst: “We hebben alles tegenwoordig in eigen huis en kunnen alles zelf ontwikkelen, precies zoals ik het 40 jaar geleden voor ogen had. Dat is een mooie prestatie.”

Of de derde generatie het roer overneemt is nog even afwachten. Jurgen Riethorst: “Het zou leuk zijn, maar het is geen must.”

RIHO Techniek (nu RIHO Climate Systems) werkplaats in Lochem
Afgifte  berekenen?