Cevesin plaatst 15.000ste RIHO Climate Systems Multikit thermostaat.

Multifunctioneel verwarmen en koelen werkt multigoed

Cevesin uit Dieren installeerde onlangs de 15.000ste Multikit thermostaat in een energieneutrale woning in de Tuinen van Huissen in het gelijknamige dorp bij Nijmegen. “De Multikit is een standaard voor slimme zoneregeling bij vloerverwarming – en koeling, zeker in combinatie met warmtepomptechniek”, zegt projectmanager René Berends van Cevesin.

76 de Tuinen van Huissen

Zo’n 98% van alle vloerverwarming realiseren we samen met RIHO Climate Systems, vertelt René Berends, die als projectmanager bij Cevesin elke dag de realisatie van klimaatinstallaties begeleidt.

“Bij het bouwproject de Tuinen van Huissen installeert RIHO Climate Systems niet alleen de vloerverwarming, maar verzorgt het ook de regelingen. Het gaat hier om een diverse nieuwbouwwijk met 76 gasloze, energieneutrale woningen op BENG-niveau: rijwoningen, twee-onder-een-kappers, semibungalows en vrijstaande woningen. Een deel is gericht op verhuur.

De eerste twintig woningen worden in 2024 opgeleverd en zijn dan uitgerust met een vloerverwarmingsoplossing met warmtepomp. In een van deze woningen wordt het 15.000ste Multikit thermostaat geïnstalleerd.

 


Multikit de domoticahit                                                                                          

Duurzaam mag mooi zijn. De elegante Multikit designserie, met een hybride regelmodule, ontvanger, thermostaat en thermomotor, is het technologische paradepaardje in de collectie regelingen van RIHO Climate Systems. Fraai vormgegeven, multifunctioneel en praktisch.

Met het installeren van één Multikit-systeem verwarm of koel je in één keer acht verschillende zones in een woning of kantoor. Met de aanvullende TYDOM gateway met app kun je bovendien allerlei verschillende apparaten bundelen in huisautomatiseringssystemen van partner Delta Dore.


Flexibele zoneregeling

Cevesin installeert nog vrijwel uitsluitend vloerverwarming – en koeling bij nieuwbouw. De warmtepomp is een leidend beginsel om energieneutrale gebouwambities te realiseren. De BENG-eisen verscherpen en in 2025 wordt de lat nog hoger gelegd als het gaat om de Milieu Prestatie berekening (MPG): de milieuprestatie-eis voor gebouwen gaat dan van 0,8 naar 0,5. Berends weer: “Cv-ketels installeren is verleden tijd. Maar dan krijg je de vraag: kies je voor een individuele warmtepomp per woning of appartement of een pompinstallatie die meerdere eenheden tegelijk bedient? We willen bepaalde isolatiewaarden bereiken: hoe ga je dat doen?”

Het team van werkvoorbereiders bij Cevesin denkt graag met opdrachtgevers mee en zoekt de beste en duurzaamste keuzes in een ontwerp voor het binnenklimaat, zo vertelt Berends: “Die calculatie en materiaalanalyse is door RIHO Climate Systems doorgerekend en leverde in dit project een betrouwbaar advies voor een vloersysteem, leidingwerk, vermogens en berekening van inregelstanden.”

De Multikit bleek als multifunctioneel regelsysteem erg geschikt in combinatie met een traditioneel vloersysteem, waarbij de leidingen op gegalvaniseerde netten worden gelegd. Berends: “Dankzij regeling met Multikit is de warmte- en koudebehoefte flexibel per zone te bepalen, ook op verdiepingen waar je hebt te maken met lage temperatuurverwarming (LTV).”

 Renovatie met radiografische thermostaten

In het licht van de verduurzamingsopdracht wil je verwarmen en koelen duurzamer inrichten bij nieuwbouw, maar zeker ook bij renovatie van bestaande bouw en monumenten, zegt Jurgen Riethorst, directeur van RIHO Climate Systems.

“De Multikit stelt je bij renovatie in staat je bestaande vloerverwarming te verduurzamen door toevoeging van radiografische thermostaten. Je hoeft geen kabels te trekken, wat de constructieve ingreep flink beperkt. RF-thermostaten hebben een lage zendstraling en zijn – vanwege de gebruikte frequentie – ongevoelig voor interferentie door WiFi of gsm-netwerken. Het radiobereik is ruim voldoende en de batterijen gaan minimaal vijf jaar mee.”

Volgende koelte en sturende warmte         

Soms werkt een oude regeling niet met nieuwe warmtepomptechniek, die met lagere temperaturen verwarmt dan de Cv-ketel. Met Multikit RF-thermostaten kun je de bestaande vloerverwarming dan opwaarderen, zo benadrukt Riethorst: “Dat maakt Multikit ook een kosteneffectief concept voor het verduurzamen van oudere verwarmingsinstallaties in publieke gebouwen – denk aan theaters en scholen. Wil je ernaast ook nieuwe vloerverwarming, dan realiseer je dat eenvoudig met een BUS.”

Schakelen tussen koelen en verwarmen met Multikit kan ‘volgen’ (de warmtepomp bepaalt wanneer Multikit met koelen of verwarmen begint) en ‘sturen’ (Multikit bepaalt wanneer de warmtepomp ‘in bedrijf’ schakelt), zo legt Riethorst uit: “Dat zorgt voor een constante temperatuurbalans en draagt zo bij aan lagere energiekosten.”

Duurzaamheidsambities ondersteunen                                                                             

RIHO Climate Systems is in Nederland sinds 2016 officieel partner van Delta Dore Domotica, de Franse marktleider op het gebied van domotica en woningautomatisering. De technologie in Multikit is samen met deze onderneming ontwikkeld en verfijnd. De samenwerking met installatiebedrijf Cevesin op het gebied van regelingen gaat nog veel verder terug.

Berends: “We werken al bijna twintig jaar samen – nog steeds heel plezierig. De technische kennis en oplossingsgerichtheid van RIHO Climate Systems garandeert flexibiliteit. Dat heb je nodig. Uitdagingen lossen we snel op, ook als er even iets tegen zit. De bouw – en installatiemarkt is soms grillig en dwingt je weleens tot last minute-aanpassingen. RIHO Climate Systems beweegt in die situaties met ons mee.

Zo’n actieve houding werkt twee kanten op en maakt samenwerken waardevol. Ze weten bovendien wat nodig is om nieuwe standaards als stadsverwarming en de warmtepomp op een goede manier te regelen. Daarmee ondersteunen ze ook de duurzaamheidsambities van Cevesin.

Multikit is een regeling voor klimaatsystemen die op zich niet uniek is in de bouw – en installatiemarkt, maar juist doordat je weet dat eromheen kwaliteit wordt geleverd kun je een stap extra doen als opdrachtgevers dat van je vragen. Dat is de vooruitgang die je zoekt.”

RIHO Multikit Thermostaat
Cevesin project Tuinen van Huissen
Afgifte  berekenen?