Niko in Eindhoven krijgt Achterhoeks warmtesysteem

In de hoogste woontoren van Eindhoven kunnen wintersloffen richting tweedehands winkel

De 333 appartementen in de 109-meter hoge woontoren Niko in Eindhoven zijn deze zomer klaar voor het installeren van onze vloerverwarmingen en regelingen. Het is een klus die bij RIHO Climate Systems in goede handen is. “Een uitdagend nieuwbouwproject in Strijp-S, het hart van Brainport Eindhoven, geweldig toch!?”, zegt project engineer Mirco Wiericx.

Toren niko eindhoven stam+koning

Er gebeurt iets moois in Eindhoven. De stadswijk Strijp-S, een historisch erfgoed dat ooit toebehoorde aan elektronicaconcern Philips, wordt omgetoverd tot een internationale hotspot voor wonen en werken. De ‘s’ in Strijp-S staat dan ook voor een slim stadshart dat ruimte biedt aan een bonte mengeling aan woon- en werkfuncties. Prachtige architectuur, in een connectieve stadswijk die dit deel van de voormalige lichtstad Eindhoven laat bruisen – de Dutch Design Week is er al jaren een vaste gast. Strijp-S is een vernieuwingsproject dat door de gemeente Eindhoven in 2005 werd ingezet, totaal zo’n 450.000 m2 bvo omvat en naar verwachting de komende jaren gereed zal komen. Met Niko als Eindhovens markante skyscraper, één van de hoogste gebouwen in de provincie Noord-Brabant.

Het gebouw Niko, monumentale hoogbouw ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond, gaat met 333 appartementen en twee commerciële etages voor daghoreca, kantoren en andere voorzieningen, een samenspel vormen met het iconische klokgebouw, Strijp T en het nog in te richten Machinekamerplein. De Eindhovense hoofdaannemer Stam + De Koning werkt in het project samen met bouwpartner Visser & Smit Bouw, installateur Homij en de lokale stadsverwarmingsleverancier EnNatuurlijk aan een comfortabele en duurzame warmtelevering voor gebruikers. RIHO Climate Systems verzorgt samen met de engineers van Vorstenbosch Installatie Techniek Management Advies binnen de bouwgroep de vloerverwarmingsinstallaties en -regelingen in het project.

 

“We wilden bij dit project al bij de afbouw kunnen beschikken over bouwwarmte.”

 

Balans bij stadsverwarming

Peter van Heugten is namens Stam + De Koning hoofduitvoerder van het project Niko en verantwoordelijk voor de volledige planning van het bouwproces. Zijn agenda is helder: deze zomer begint RIHO Climate Systems met de aanleg van ongeveer 250 kilometer PE-RT leiding voor de vloerverwarming in de appartementen. “Week 27 om precies te zijn.”

Kern in het installatiewerk voor Niko is het stadwarmtenet van de duurzame Eindhovense warmteleverancier EnNatuurlijk. In elke woning, appartement of penthouse, moet straks de vloerverwarmingsinstallatie en -regeling van RIHO Climate Systems zorgen voor een comfortabele, ononderbroken stroomt warmte of koelte. Dat heeft invloed op de installatietechniek, zo zegt Peter van Heugten, die duidelijk maakt dat verwarmen ook op een andere manier onderwerp van gesprek was: “We wilden bij dit project al bij de afbouw kunnen beschikken over bouwwarmte. Die wens is het gevolg van eerder onderzoek. We hebben bij langlopende projecten onderzocht op welk moment je het beste je afbouw kunt beginnen en hoe je dan je bouwwarmte moet arrangeren. Het bleek dat het betrekken van bouwwarmte uit een voldoende functionerende eindinstallatie de goedkoopste methode was en minder energie verbruikte. We zijn nu met de ruwbouw bezig, het beton voor de achtste etage is net gestort, maar wij zijn ook bezig met de invoer van leidingen. Die zijn in mei al aangesloten op het huidige warmtenet. Dat is in ons voordeel: omdat we het warmtesysteem voor bouwwarmte gaan gebruiken hebben we best een lange testperiode.”

 

“De aanvoertemperatuur wordt bepaald door de voormengregeling in de installatie.”

 

Gescheiden systeem

In de onderste twee etages installeerden de bouwpartners in mei al een netwerk aan leidingen, waarna de standleidingen werden gerealiseerd en er op diverse verdiepingen afsluiters werden geplaatst om de bouw gefaseerd van warmte te voorzien. Dit verwarmingsnet kan tot zo’n 30 graden verwarmen waarmee de woningen op de juiste temperatuur kunnen worden gehouden.

Peter van Heugten: “We maken gebruik van een gescheiden warmtesysteem. Binnen elk unit zit een warmtewisselaar aan het water gekoppeld. Wat door het warmtenet van EnNatuurlijk gaat, is niet het water dat door de installatie van RHO Climate Systems gaat. Zeker bij een groot en hoog gebouw, met heel veel woonlagen boven elkaar, is dat denk ik positief. Stel, er gaat een koppeling lekken, dan komt er wel iets uit, maar blijft de overlast zeer beperkt omdat er een stop op het systeem zit. Ik begrijp dat dit nu steeds vaker de standaard wordt.”

Mirco Wiericx, project engineer voor dit project binnen RIHO Climate Systems hierop: “Je wilt comfort, zekerheid en balans. Voor de appartementen is gekozen voor de VK Verdeler, een ideale verdeler bij laagtemperatuur verwarmingssystemen die ook goed aansluit bij de specificaties van stadsverwarming. Je kunt de doorstroom van water per groep regelen met flowmeters. De aanvoertemperatuur wordt bepaald door de voormengregeling in de installatie. Het mooie is dat de aanvoerventielen op de secundaire groepen zijn geïntegreerd en zijn voorzien van een instelbare debietregeling. Die zijn voorzien van stelmotoren. Je kunt de VK-verdeler daarom prima gebruiken voor verwarmen en koelen. Daarnaast leveren en monteren we diffusiedichte leidingen en RIHO-thermostaten. In de vloerverwarmingsgroep van de badkamers gaan we daarnaast een koelstop toepassen die in de zomer gekoeld water blokkeert. Dat is een prefab product dat door ons is ontwikkeld en dat goed aansluit op de veranderende behoeften voor meer gebruiksveiligheid in natte ruimten.”

Diepe spouwen

Gevraagd naar een andere opvallende bouwkarakteristiek in Niko, blijkt dat de ervaren Peter van Heugten ook is verrast door de technische aanpassing die nodig is voor het eigentijdse metselwerk, met diepe spouwen tot wel 46 centimeter. Architectuur en techniek gaan bij Niko hand in hand. “Het ontwerp gaat uit van puien waarin glasplaten van tweeënhalf bij drie meter worden geplaatst. Dat heeft wel gezorgd voor een aanpassing in de gevelfase. Normaal plaatsen we na het verwijderen van de stempels de stelkozijnen, folies en isolatie om vervolgens de metselaar zijn gang te laten gaan. Een verdieping of twee onder de metselaars beginnen we dan met aanbrengen van de puien en het glas. Dat doen we bij Niko niet. We nemen de steiger alleen aan de kopse kanten van het gebouw mee met de ruwbouw. Aan de langszijde blijft de steiger achter. Dat heeft te maken met de omvang van die puien. Je kunt zulke glasoppervlakken niet zomaar over de steiger heen verplaatsen. Daarom hebben we er nu voor gekozen om stelkozijnen met kozijnen en glas reeds gemonteerd aan te brengen en dan de folies, isolatie en het metselwerk op te pakken. Dat is voor mij echt uniek. De afbouw gaat daardoor ook eerder beginnen.”

 

Verdeler aangesloten met regeling en aansluitset
Afgifte  berekenen?